SLIK PAKKER DU KOFFERTEN

Det er egentlig ikke så vanskelig å pakke kofferten. Den virkelige utfordringen er å få mest mulig ut av plassen i kofferten, slik at du både kan få plass til så mye som mulig og samtidig ha oversikt over hvor alt er. Å pakke kofferten godt betyr at du skal kunne ta med deg alle de viktige tingene og samtidig sikre at de skjøre gjenstandene ikke blir ødelagte i løpet av turen. I denne veiledningen skal vi gi deg våre beste tips til hvordan du skal pakke kofferten best mulig.

START MED EN PAKKELISTE

Det er vanskelig å vite hvor stor koffert du trenger før du har gått gjennom hva du har behov for på reisen. Selv om mange har forsøkt, er det umulig å lage en universel liste over ting som alltid bør være med. Hva man har behov for vil variere fra person til person. I tillegg vil reisens varighet og destinasjon ha stor innflytelse på hva du pakker.

Her er noen spørsmål du kan stille deg selv før du lager din egen pakkeliste:

Kan du unngå å kjøpe ting på reisen, eller kan du tenke deg å for eksempel kjøpe hygieneartikler og noen klær når du kommer frem?

Hva trenger du å ha lett tilgang til under selve turen?

Hvilke værforhold er det på destinasjonen?

Skal du ta høyde for at du reiser med kabinkoffert, eller har du mer plass?

Finnes det noe du normalt gjerne vil ha med deg når du reiser?

Hvordan fungerer elektrisiteten på destinasjonen? Trenger du en adapter når du skal lade alle dine elektroniske duppeditter?

Bruker du medisin som det kan være vanskelig å finne i utlandet eller som er reseptbelagt?

ER DET VIKTIG Å PAKKE LETT?

Veiledninger for pakking av koffert inneholder ofte punkter om å redusere innholdet og gjøre bagasjen så lett som mulig. Det er riktignok deilig å ikke ta med seg mer enn hva man har behov for, men hva man kan klare seg uten er veldig personlig. Noen mennesker kan for eksempel godt like å ha med litt ekstra klær til alle begivenheter, slik at de alltid har noe å velge mellom. Andre foretrekker å ha plass i kofferten til de tingene de vil kjøpe når de kommer frem til destinasjonen.

Hvis du skal bruke den tillatte vekten best mulig, er det viktig at du vurderer hva du virkelig har behov for å ha med deg. Her er noen eksempler på ting mange pakker, men som kanskje ikke er så nødvendige:

Håndklær: Disse er nesten alltid tilgjengelige på destinasjonen.

Store, tunge bøker: Selv guidebøker kan lastes ned og leses som e-bok.

Mange par undertøy: Du kan skylle opp undertøyet i vasken på badet. Håndsåpen fungerer normalt godt til dette!

Kontanter i lokal valuta: Du kan betale med kort de fleste steder, og heller ta ut litt i minibanken ved behov.

SKAL DU RULLE ELLER BRETTE TØYET?

Det finnes to forskjellige skoler når det kommer til å pakke klær. Mange hevder at klærne skal brettes forsiktig, andre mener at det er bedre å rulle hvert plagg. Myke klesplagg er mer fleksible og bør først og fremst plasseres i bunnen av kofferten. Det er lurt å brette klærne om du vil unngå at de blir krøllete. Det samme gjelder om du ruller hvert plagg. Å rulle klesplaggene gjør at du sparer plass, spesielt om du vil ha litt mer ned i en myk koffert som allerede er fylt til bristepunktet.

Et eksperttips er å kombinere de to metodene, slik at du både bretter og ruller avhengig av hvilket klesplagg det er snakk om og hvordan du pakker ting i kofferten for å få plass til så mye som mulig. Å pakke klærne sammen i planlagte bunter kan også være en god mulighet. På den måten gjemmer du mindre klesplagg inne i større.

HVIS DU GJERNE VIL UNNGÅ KRØLLETE KLÆR

Uansett hvor nøye du pakker, kan du risikere at klærne er krøllete når du kommer frem. Enkelte stofftyper er mindre følsomme overfor dette, og derfor kan det være smart at du pakker klær som ikke krøller. Du kan også velge å ta med deg et reisestrykejern, eller stole på at det er et tilgjengelig på destinasjonen. Hvis du virkelig vil unngå at klærne dine krøller seg, kan du legge plagget i en lufttett pose med glidelås og la det være igjen litt luft i den.

Det er også viktig å huske på at enkelte materialer er tyngre og mer plasskrevende enn andre. Tynne bomullsbukser veier for eksempel mye mindre enn et par jeans, og de tar også mindre plass. Du kan alltid reise i de mest plasskrevende klesplaggene, slik at du får mer plass i kofferten.

PAKK SLIK AT DET BLIR ENKELT Å FINNE FREM DET DU SKAL HA

Hvis du ikke har flere lett tilgjengelige ekstra rom i kofferten, eller en spesiell veske til personlige ting, kan det være en god idé å pakke de viktigste tingene øverst. På den måten er det lett å finne dem, og du behøver ikke å rote rundt i kofferten for å finne toalettmappen, hotellpapirene eller hva du nå enn trenger.

DEL OPP KOFFERTEN

En god kofferten kan deles opp slik at du får minst to separate seksjoner og et rom, som du kan lukke med glidelås. Pakkeposer er en måte å skape ekstra oppdeling og orden på. Da kan du, for eksempel, pakke undertøy i en pakkepose med en bestemt farge og t-skjorter i en annen. Dersom dere er flere som deler en og samme koffert, er det en god idé om alle har sin egen farge på pakkeposen. Du kan også bruke mindre esker når du pakker. Du kan, for eksempel, samle mange plagg eller ting i en skoeske. Dette er en optimal løsning om du vil holde disse tingene adskilt fra andre eiendeler i kofferten.

BESKYTT SKJØRE GJENSTANDER

Hvis noe går i stykker eller blir ødelagt på reisen, har du ikke pakket kofferten ordentlig. Du skal være ekstra omhyggelig om du pakker i en myk koffert, slik at alt som er skjørt og ømtålig kommer frem uten skader. Du kan vikle klær eller andre tekstiler rundt det du har tenkt å ta med deg. Sørg også for at de skjøre gjenstandene ikke kan flytte seg rundt i kofferten. Dette kan du gjøre ved å fylle ut kofferten, slik at tingene blir liggende i ro.

SLIK PAKKER DU SKO

Du kan ofte ha behov for et par ekstra sko når du er ute og reiser. Det er imidlertid ofte vanskelig å pakke sko. De tar mye plass, har en merkelig form og kan være møkkete. Hvis du skal fly, kan det være smart å reise i de største og mest klumpete skoene og legge de lette skoene i kofferten. Du kan også oppbevare flate sandaler i et ytre rom på kofferten. Du kan også velge å utnytte plassen inne i skoene du har pakket ned, og fylle dem med mindre gjenstander som for eksempel ladere, solbriller eller sokker. Mange velger også å oppbevare skoene i spesielle skorom inne i kofferten. Disse rommene er noen ganger vanntette, slik at du kan pakke ned våte sko uten at det påvirker resten av bagasjen.

SLIK PAKKER DU TOALETTARTIKLER

Når det kommer til toalettartikler som skal være med inn på flyet, er det viktig at beholderne med væske ikke er større enn det som er tillatt. Mange produkter finnes i spesiell reiseemballasje, men du kan også putte sjampo eller kontaktlinsevæske i en mindre beholder for å spare plass. Dersom du unngår å fylle beholderen helt opp, reduserer du også risikoen for lekkasje. En annen måte å redusere risikoen for søl på er å oppbevare produktene i en forseglet pose. Hvis du pakker toalettartiklene i en koffert du skal sjekke inn, trenger du ikke å tenke på beholderens størrelse. Noen kofferter har også spesielle rom som er beregnet til toalettartikler, men det er alltid praktisk med en toalettveske som du kan ha på baderommet.

Hvis du har begrenset med plass i kofferten, kan det være en idé å velge toalettartikler som har to funksjoner, som for eksempel sjampo og balsam i ett. Hvis du bor på et hotell, er det mer eller mindre standard at du finner såpe og sjampo på rommet. Dermed er det ikke engang sikkert at du trenger å ta med denne typen produkter, så lenge du er komfortabel med å bruke noe annet enn det du bruker til daglig. Videre finner du et smykkeskrin i kofferten din, slik at du kan beskytte og holde orden på smykker og annet tilbehør mens du er på reise.

KOMBINER KOFFERTEN MED ANDRE VESKER

Enkelte deler av bagasjen din egner seg best i en koffert. Vi reiser ofte med flere vesker, og derfor er det viktig å tenke på helheten slik at de ulike delene supplerer hverandre på en god måte. Hvis du flyr, har du normalt en kabinkoffert og en mindre veske til personlige ting, som du oppbevarer under setet. Hvordan du pakker kofferten din avhenger dermed av hvilke andre kofferter og/eller vesker du har og hva du vil ha i dem. Mange mennesker velger å pakke tunge ting i kofferten, så lenge det ikke handler om elektronikk. Dette er best å ha i håndbagasjen.

HVA SKAL DU UNNGÅ Å PAKKE I KOFFERTEN?

Hvis du reiser med offentlig transport, enten det er buss, tog eller fly, er det visse ting du ikke kan ha med i kofferten. Hva dette er kan variere, men du skal ikke regne med at det er i orden å ha med seg våpen eller brannfarlige stoffer. Det kan også være spesielle retningslinjer for elektronikk med bestemte former for batterier. Grunnregelen er at du ikke kan ta med deg noe som kan skade deg, dine medreisende eller mennesker som kommer i kontakt med kofferten din.

HJELPEMIDLER SOM GJØR DET LETTERE Å PAKKE KOFFERTEN

Vi har allerede nevnt pakkeposer og andre ting som kan hjelpe deg med å pakke mer effektivt. Disse hjelpemidlene er normalt ikke inkludert når du kjøper en koffert, men er lette å kjøpe ved siden av. Dette kan være hjelpemidler som:

pakkeposer i ulike størrelser

dresspose: uunværlig til forretningsreisen

vakuumpose: plastikkposer som presser ut luften slik at det blir plass til mer

sammenleggbare reiseartikler som sparer plass, som hårbørster

bagasjevekt som hjelper deg med å sjekke bagasjens maksimale vekt

 

Produktet er lagt til i handlekurven din

Lukke